
„Rezultatele din primele noua luni ale lui 2015 – si mai ales cele din trimestrul al treilea – atesta revenirea pietei interne, dar trebuie avut in vedere ca baza de comparare din 2014 a fost extrem de redusa, intrucat anul trecut a reprezentat un punct maxim de inflexiune, dupa scaderea abrupta, de -80%, a vanzarilor de utilaje in perioada anilor 2008-2013. Astfel, actualul scenariu ascendent este foarte fragil, deoarece observam ca fenomenul de inlocuire a unor echipamente uzate atat moral, cat si tehnic continua sa fie limitat, reprezentand o adevarata bariera psihologica pentru furnizorii de utilaje si pentru antreprenorii de constructii. Pentru ca actualele semnale de recuperare sa se transforme cu adevarat intr-o ascensiune sustinuta si pentru a indeplini cerintele nationale din prezent, UNACEA face apel la implementarea unui plan concret de actiune ce va presupune securizarea teritoriului Italiei in ceea ce priveste riscul de inundatii, ceea ce impune, evident, achizitia de echipamente performante in vederea efectuarii lucrarilor specifice de infrastructura”, a declarat oficialul organizatiei.
Crestere a numarului de macarale furnizate la export
Potrivit informatiilor UNACEA, in intervalul de referinta, reprezentat de primele noua luni din 2015, exportul de echipamente din Italia a sporit cu 8%. Pe categorii, exportul de utilaje pentru forare (+12%) s-a majorat semnificativ, in timp ce operatiunile comerciale specifice cu masini de preparare a betonului au stagnat (0%). Exportul de utilaje destinate infrastructurii rutiere s-a majorat cu +16%, ca si cel aferent masinilor utilizate la sapaturi (+8%). Rezultate mai bune s-au consemnat, insa, la macaralele turn (+24%), la polul opus situandu-se echipamentele de concasare livrate in afara granitelor Italiei (+1%). In acelasi timp, importurile au sporit cu 27%, iar balanta comerciala, desi stabila in termeni anuali, a evidentiat, totusi, un surplus de peste 1,14 miliarde euro (+3%). Totusi, fabricantii italieni de echipamente trebuie sa aiba permanent in vedere o reconfigurare a ofertei pe plan local, deoarece datele referitoare la import confirma ca antreprenorii se orienteaza, cu precadere, spre achizitia unor utilaje diverse de la firmele competitoare, din strainatate, mai ales pentru masini folosite la sapaturi (al caror import a sporit cu +34%), macarale turn (+166%), echipamente de concasare (+20%) si utilaje de infrastructura (+7%), in timp ce importul de echipamente pentru prepararea betonului (-29%) si de utilaje pentru forare (-5%) s-a diminuat intr-un ritm mai mult sau mai putin pronuntat.
In ceea ce priveste perspectivele, in lipsa altor date si estimari relevante, oficialii UNACEA continua sa se bazeze pe datele unui studiu elaborat de institutul Off-Highway Research, potrivit caruia vanzarile globale de echipamente pentru constructii au generat, la nivelul lui 2014, incasari de 81 miliarde euro pentru firmele specializate, in scadere cu 2% comparativ cu precedentele 12 luni. Aceeasi cercetare indica faptul ca in 2015 este posibila totusi o crestere a pietei mondiale de utilaje, de cel mult 5%, pana la maximum 86 miliarde euro. Informatii suplimentare, la www.unacea.org