
RUUKKI ROMANIA SRL
Descriere
Furnizor de panouri termoizolante si structuri metalice.
Prezentare
RUUKKI: Sisteme metalice pentru constructii sustenabile
Producatorul de profile si structuri metalice pentru constructii Ruukki Romania, filiala locala a grupului finlandez Rautaruukki, a inregistrat o cifra de afaceri de 45 milioane de euro anul trecut, in crestere cu peste 20% fata de nivelul din 2012. Pe plan local, compania detine o fabrica de sisteme metalice pentru constructii la Bolintin Deal (judetul Giurgiu), unde sunt fabricate atat profile, cat si panouri sau alte structuri metalice si, conform datelor firmei, productia se afla pe un trend ascendent. Componentele metalice pentru cladiri fabricate de Ruukki Romania sunt furnizate pe aproape toate santierele mari din tara, o pondere semnificativa a productiei reprezentand livrari in afara granitelor, pentru proiecte de anvergura din Europa Centrala si de Est, dar si in Peninsula Scandinava. Grupul Rautaruukki este lider mondial in domeniul productiei de otel si structuri metalice, pentru 2013 raportand o cifra totala de afaceri de peste 2,4 miliarde euro.

„Este foarte dificil de estimat valoarea anuala a pietelor carora ne adresam, in absenta unor date clare din surse oficiale. Suntem de parere ca piata acoperisurilor realizate din tigla metalica s-a situat, anul trecut, in jurul valorii de 140 - 150 milioane de euro (incluzand toate componentele unui acoperis metalic, nu numai tigla metalica), iar sectorul panourilor termoizolante a fost de aproximativ 75 - 80 milioane de euro”.
Structura grupului finlandez se va modifica substantial in perioada urmatoare, in urma preluarii companiei de catre producatorul suedez de otel SSAB, oferta de achizitie insumand 10,1 miliarde coroane suedeze (1,1 miliarde euro) si fiind realizata prin schimb de actiuni. Afacerile din domeniul constructiilor ale ambelor companii - Ruukki Building Products, Ruukki Building Systems si divizia Plannja din cadrul SSAB - se vor unifica si vor fi conduse de aceeasi echipa manageriala, insa, potrivit datelor companiei finlandeze, acest fapt nu va avea consecinte imediate asupra subsidiarelor si clientilor acestora. Tranzactia va fi incheiata, cel mai devreme, in vara anului in curs, data exacta depinzand de aprobarile din partea autoritatilor si de deciziile luate in cadrul adunarilor generale ale actionarilor celor doua corporatii. "Activitatea Ruukki Romania nu va fi influentata in mod direct de aceasta fuziune, avand in vedere faptul ca, pe segmentul in care activam, SSAB nu este reprezentat in Romania. Exista numai in domeniul rezidential o zona de intersectie cu Plannja, insa avem convingerea ca vom gasi sinergii care sa ajute la dezvoltarea in continuare a activitatii noastre in Romania. La nivel de grup este o fuziune binevenita, care va duce la crearea celui mai mare producator de oteluri speciale din Europa sau chiar din intreaga lume. Se estimeaza ca procesul se va desfasura pe parcursul acestui an, dupa ce se vor obtine toate aprobarile autoritatilor competente din domeniu", a declarat Marian Pirvu, Business Director al Ruukki Romania. Potrivit unui comunicat oficial al SSAB, grupul format prin fuziunea cu Rautaruukki ar fi realizat, in 2012, vanzari totale de 63 miliarde coroane suedeze (7,2 miliarde euro).
Investitii in lansarea de produse noi pe piata romaneasca
In perioada urmatoare, Ruukki Romania va investi in implementarea pe piata interna a produselor si sistemelor nou-lansate la nivel de grup si in adaptarea acestora la cerintele din tara noastra. "Ne vom continua activitatea in acord cu strategia definita la nivel local si aliniata la directiile si politicile grupului din care facem parte. In perioada imediat urmatoare vom promova in Romania produsele si sistemele nou-lansate, adaptate la cerintele pietei locale. Oferta companiei se adreseaza in special consultantilor si proiectantilor care au nevoie de produse de calitate si durabile pentru a fi prescrise in proiecte, ca apoi, impreuna cu constructorii, sa livram aceste sisteme firmelor ce realizeaza investitiile. Nu suntem o companie ce furnizeaza produse ieftine si incercam sa fim un lider in acest domeniu, prin inovatie si calitate. Am ales drept parteneri esentiali de discutie consultantii, deoarece acestia cunosc in detaliu specificatiile si calitatea unui produs destinat unei constructii durabile si sustenabile", a explicat Marian Pirvu. Potrivit managerului, in prezent nu exista proiecte de cladiri de mari dimensiuni la nivel national, pe santierele carora Ruukki Romania sa nu livreze componente metalice. "Inclusiv in aceasta iarna, in pofida unei perioade caracterizate prin activitate redusa in constructii, am livrat produse pentru marile proiecte, respectiv la mall-urile aflate in executie in acest moment si toate au nevoie de produsele noastre", a mai spus Marian Pirvu.
De-a lungul celor 13 ani de activitate pe piata constructiilor din Romania, Ruukki s-a implicat in executia unor obiective de anvergura, cum ar fi fabrica Chio Chips - Intersnack Ghimbav, terminalul Shengen Iasi, cladirea Mall Star - Brasov, centrul logistic Rewe Turda, Campusul "Tudor Vladimirescu" din Iasi, sediul CEZ Pitesti, centrul logistic Farmexim - Balotesti, sediul Makita - Branesti, sediul Ina Schaeffler - Ghimbav, santierul naval din Galati, fabrica Egger - Radauti, unitatile de productie Bosch din Blaj si Cluj-Napoca etc.
Produse destinate unor piete evaluate la 230 milioane de euro
Produsele Ruukki Romania se adreseaza atat segmentului de acoperisuri metalice, evaluat la 140 - 150 milioane de euro, cat si celui de panouri termoizolante, cu valori ce se apropie de 80 milioane de euro, potrivit aprecierilor companiei. "Dimensiunea si valoarea pietei structurilor metalice sunt parametri greu de apreciat, avand in vedere faptul ca o mare parte dintre «actorii» acestei industrii reprezinta in realitate firme fara o infrastructura de productie, care angajeaza cativa sudori si se declara producatori de structuri metalice, practicand preturi de dumping fara a avea un control adecvat sau calitate certificata pentru produsele livrate. Societatile profesioniste, care au implementat normativele europene (cum ar fi marcajul CE) pentru structuri metalice, constituie numai cativa din operatorii acestei piete", a precizat managerul Ruukki Romania. In ansamblu, piata profilelor si structurilor metalice este foarte variata. Segmentul profilelor include, astfel, pe langa tiglele metalice folosite la acoperisurile caselor si sistemele cu cuta inalta, utilizate la acoperisurile cladirilor cu suprafete foarte mari, dar si panourile termoizolante. "Piata locala a profilelor metalice a evoluat diferit, in functie de segmentul caruia i se adreseaza. Conform studiilor efectuate in domeniu, sectorul tiglei metalice a inregistrat o usoara crestere anul trecut, in timp ce vanzarile de profile destinate cladirilor industriale a fost in scadere. Piata structurilor metalice este complet diferita de cea a profilelor, avand o evolutie aparte, in special prin faptul ca se adreseaza numai cladirilor civile si industriale si nu segmentului rezidential", a explicat Marian Pirvu. Astfel, potrivit managerului, in primele luni din 2014 a fost consemnata o revenire usoara a pietei de profile metalice cu cuta inalta, insa numai datorita catorva proiecte mari de investitii deblocate la finele anului trecut, in timp ce segmentul structurilor metalice se situeaza la un nivel comparativ celui din perioada similara a anului precedent.
Bugete anuale importante pentru proiectele de cercetare-dezvoltare
Ca in cazul celor mai multe corporatii, activitatea de cercetare-dezvoltare (R&D) a Ruukki se realizeaza la nivel de grup, pe mai multe directii, in functie de sectorul de piata in care activeaza. Ruukki inoveaza, astfel, in mod permanent in ceea ce priveste crearea de produse si sisteme noi pentru sectorul rezidential, cel mai recent exemplu fiind reprezentat de gama Ruukki Solar Thermal Solutions (sisteme solare integrate in acoperisurile caselor, ce contribuie la furnizarea apei calde menajere). De asemenea, pentru sectorul industrial, specialistii grupului au lansat Ruukki Energy Panels, panouri sandwich eficiente energetic pentru fatade si acoperisuri. Toate activitatile de R&D ale Ruukki se concentreaza pe produse eficiente energetic, cu ajutorul carora pot fi realizate cladiri durabile si sustenabile. "Inovatiile din domeniu nu sunt foarte multe sau spectaculoase. Exista multi operatori pe piata care doar copiaza produsele de succes ale firmelor multinationale, in special pe ale celor care au continuat sa inoveze, indiferent de conditiile economice specifice. Ruukki investeste constant in proiecte de cercetare-dezvoltare si inoveaza permanent, creand produse adaptate la cerintele si nevoile clientilor. Inclusiv in acest an am lansat o serie de sisteme de fatade pentru cladiri industriale si comerciale. Continuam sa ne diferentiem fata de competitori, astfel incat beneficiarii lucrarilor realizate cu produsele noastre sa aiba constructii durabile si eficiente energetic", a declarat Marian Pirvu.
Previziuni pozitive pentru 2014
Grupul finlandez Rautaruukki a raportat pentru 2013 o scadere de 7,4% a vanzarilor fata de nivelul din 2012, pana la 2,4 miliarde euro. Potrivit celui mai recent raport financiar publicat de companie, diminuarea a reprezentat in special rezultatul contractiei preturilor pentru produsele din otel. La o baza de raportare trimestriala, afacerile Ruukki s-au depreciat, in perioada octombrie - decembrie 2013, cu 6,9% fata de aceeasi perioada din 2012, pana la 590 milioane de euro. Vanzarile anuale ale companiei s-au inscris pe un trend descrescator la nivelul tuturor pietelor din Europa, acestea fiind compensate, partial, de cresteri usoare raportate de subsidiarele de pe alte continente. Astfel, daca la finele lui 2012 afacerile din Finlanda reprezentau 26% din vanzarile totale, anul trecut acestea au avut o pondere de 25%, scaderi semnificative ale cotelor fiind evidentiate in majoritatea tarilor europene. O stabilizare poate fi observata in Europa Centrala si de Est, unde ponderea afacerilor raportata la totalul grupului a crescut de la 14% in 2012, la 15% in 2013, in contextul in care veniturile realizate cu doi ani in urma au fost, insa, superioare. "Unitatile de procesare a otelului detinute de grup au functionat, anul trecut, in medie, la 80% din capacitate, cu o usoara crestere in ultimul trimestru, cand gradul de utilizare s-a situat la 84%. Astfel, in perioada octombrie - decembrie 2013, productia de otel a crescut cu 43.000 de tone fata de aceeasi perioada din 2012, ajungand la 590.000 de tone in cele trei luni", se arata in raportul financiar al companiei.
Stabilizare a vanzarilor in primele trei luni ale anuluiVanzarile raportate de grupul finlandez in primele trei luni ale anului in curs s-au situat la 581 milioane de euro, in scadere usoara (-1,3%) fata de nivelul de 589 milioane de euro raportat in aceeasi perioada din 2013. "In pofida stabilizarii economiei din zona euro si a revenirii PIB din regiune pe un trend ascendent in a doua jumatate a anului trecut, mediul de afaceri s-a mentinut dificil si imprevizibil in trimestrul intai din 2014. Totusi, estimarile indica un trend ascendent al indicatorilor macroeconomici din toate tarile din zona euro in 2014, ceea ce creeaza premisele pozitive unei dezvoltari optime a afacerilor. In acelasi timp, insa, cererea de otel din Finlanda s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, in special ca rezultat al schimbarilor structurale in industria producatoare a tarii. In prezent, situatia de pe piata de origine a grupului este ingrijoratoare. Activitatea companiei a fost influentata negativ si de criza din Ucraina. Chiar daca efectele multiplicatoare la nivelul cresterii economice din Rusia inca nu s-au reflectat in activitatea Ruukki din cele doua tari implicate in conflict, impactul negativ al evenimentelor recente asupra cursului de schimb valutar a generat pierderi aferente de 8 milioane de euro numai in trimestrul intai", a explicat Sakari Tamminen, presedinte si CEO al grupului Rautaruukki. Chiar si in aceste conditii, grupul isi mentine previziunile de usoara crestere stabilite pentru anul in curs, precum si atingerea unui nivel al vanzarilor de oteluri speciale de 850 milioane de euro anual pana in 2015, in 2013 veniturile obtinute din comercializarea acestor produse situandu-se la 558 milioane de euro.
RUUKKI: Metal systems for sustainable buildings
The manufacturer of profiles and metallic structures, Ruukki Romania, the local subsidiary of the Finnish group Rautaruukki, recorded a turnover of 45 million EUR last year, up 20% from the 2012 level. Locally, the company has a factory for metal systems for buildings in Bolintin Deal (Giurgiu County), where there are manufactured both profiles and panels as well as other steel structures and, according to the company, the production is on an upward trend. The metal components for buildings manufactured by Ruukki Romania are presented on almost all large sites from the country, but a significant share of production is delivered abroad for major projects in Central and Eastern Europe, but also in Scandinavia. Rautaruukki Group is a world leader in the production of steel and metal structures and reported a total turnover of over 2.4 billion EUR for 2013. The Finnish group structure will change substantially in the near future, following the takeover of the company by the Swedish steel manufacturer SSAB, the purchasing offer totalling 10.1 billion SEK (1.1 billion EUR) and being accomplished by exchange of shares. The businesses in the construction domain of both companies - Ruukki Building Products, Ruukki Building Systems and the Plannja division within SSAB - will merge and will be run by the same management team, but, according to the Finnish company, this will have immediate consequences on subsidiaries and their clients. The transaction will be completed at the earliest during the summer of this year, the exact date depending on approvals from the authorities and the decisions taken at general meetings of shareholders of both corporations. "The activity of Ruukki Romania will not be influenced directly by the merger, given that SSAB is not represented in Romania on the segment on which we operate. Only in the residential area there is an intersection with Plannja, but we believe that we shall find synergies that help to the further development of our business in Romania. At the group level this is a welcomed merger that will create the largest producer of special steels in Europe or even at worldwide level", said Marian Pirvu, Business Director of Ruukki Romania.
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2014 )