
In ceea ce priveste sectorul bancar, se subliniaza ca oficialii bancii centrale vor mentine politica ratei dobanzii la un nivel scazut, in timp ce inflatia se va situa sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea diminua si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.
"In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta a operatorilor economici (in contextul in care mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt exprimate in moneda straina) ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei. Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale institutiilor bancare austriece, franceze, elene sau olandeze, vor continua sa-si ramburseze datoriile catre companiile-mama, in acelasi timp crescandu-si inclusiv depozitele interne", sustin expertii Coface.
Investitiile de interes public continua sa fie deficitare
In cadrul analizei, se subliniaza si faptul ca investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate. "Totusi, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte. In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile din UE-27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44,103 miliarde de euro, de la 41,867 miliarde de euro in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile UE-27 au crescut la 37,305 miliarde de euro in 2014, de la 34,508 miliarde de euro in 2013", se mentioneaza in studiul citat. O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale, care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi. In 2014, s-a inregistrat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din zona centrala si estica a Europei (CEE), deoarece media insolventelor in regiunea respectiva este de 1,1%, dupa cum explica specialistii Coface. Analiza reliefeaza, insa, punctele forte ale Romaniei, mentionand, printre altele, avantaje cum ar fi: piata interna extinsa, potentialul agricol mare, productia proprie de petrol si gaze, productia diversificata, stabilitatea monedei nationale in raport cu euro. La toate acestea se adauga faptul ca Romania este membru al Uniunii Europene si NATO. In ceea ce priveste punctele slabe ale economiei, tara noastra se confrunta cu o populatie in scadere, cu deficiente in administratie si justitie, cu o economie gri la scara mare, avand o infrastructura de transport slaba si inregistrand probleme cu integrarea unor minoritati nationale.
***
Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export. Informatii suplimentare, la www.coface.ro