Sâmbătă, 10 Mai 2025
RO EN

BT: BCE a implementat noi masuri non-standard de relaxare monetara

Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit pe 12 martie la Frankfurt in cadrul celei de-a doua sedinte de politica monetara din acest an.
Entitatea bancara centrala din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu, a mentinut ratele de dobanda, dar a decis implementarea de noi masuri nonstandard de relaxare monetara pentru contracararea intensificarii perceptiei de risc pe pietele financiare internationale si regionale, in contextul pandemiei (generatoare de soc de partea ofertei, urmat de soc la nivel de cerere intr-un context de nivel ridicat de incertitudine in sfera financiara).
De altfel, indicatorul de volatilitate la nivelul indicelui bursier EuroStoxx 50 a atins in aceasta saptamana cel mai ridicat nivel din perioada Marii Recesiuni, dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta.
Astfel, conform prognozelor macroeconomice actualizate ale BCE (care incorporeaza evolutiile macro-financiare pana la data de 18 februarie) ritmul de anual de crestere economica ar putea decelera de la 1.2% in 2019 la 0.8% in 2020, pe fondul deteriorarii climatului investitional, evolutie partial contrabalansata de ameliorarea cererii externe nete.
PIB-ul regiunii ar putea accelera la 1.3% an/an in 2021 si 1.4% an/an in 2022, prin intermediul redinamizarii investitiilor productive, scenariu sustinut de nivelul redus al costurilor reale de finantare, spatiul fiscal de manevra si perspectivele de ameliorare a climatului din economia mondiala.
Previziunile BCE indica si perspectiva persistentei inflatiei la un nivel inferior tintei pe termen mediu: dinamica medie anuala de 1.1% in 2020, 1.4% in 2021, respectiv 1.6% in 2022.
In cadrul comunicatului sedintei de politica monetara BCE atrage atentia cu privire la socul determinat de pandemie, cu impact temporar semnificativ pentru evolutia activitatii economice (inclusiv in contextul implementarii de masuri de carantina).
Conform BCE riscurile pentru evolutia economiei regiunii pe termen scurt constau in: pandemia, factorii geopolitici, intensificarea protectionismului si vulnerabilitatile din pietele emergente.
In acest context, BCE a mentinut ratele de dobanda (-0.50% la facilitatea depozite, 0% de referinta si 0.25% la facilitatea creditare), dar a decis implementarea de noi masuri non-standard pentru contracararea riscurilor la adresa evolutiei economiei pe termen scurt:
1. derularea temporara de noi operatiuni de refinantare pe termen mai lung, pentru sustinerea lichiditatii in sistemul financiar din Zona Euro;
2. aplicarea unor conditii mult mai favorabile pentru operatiunile tintite de refinantare in perioada iunie 2020-iunie 2021;
3. suplimentarea programului de cumparare de active cu 120 miliarde EUR pana la finalul anului curent, cu accent pe cumpararea de titluri emise de sectorul privat (cele mai sensibile la socul actual).
In cadrul conferintei de presa Presedintele Bancii Centrale Europene (d-na Lagarde) a semnalat amanarea cu sase luni a procesului de revizuire a strategiei de politica monetara, in contextul incidentei pandemiei. De asemenea, reprezentantul BCE a atras atentia cu privire la importanta coordonarii politicii monetare cu politicile fiscal-bugetare (inclusiv prin furnizarea de garantii de credit) pentru contracararea impactului socului determinat de pandemie.
In acest context subliniem faptul ca Zona Euro dispune de spatiu fiscal de manevra, dupa procesul de consolidare din ultimii ani, aspect evidentiat in al treilea grafic din partea dreapta.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA