Sâmbătă, 10 Mai 2025
RO EN

CC va dispune de noi mijloace legale pentru asigurarea functionarii corecte a pietei

Consiliul Concurentei (CC) supune spre consultare publica, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, noul proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996.
Proiectul are ca obiect transpunerea in dreptul intern a Directivei (UE) 1/2019 (ECN+) a Parlamentului European si a Consiliului din 11 decembrie 2018, privind oferirea de mijloace autoritatilor de concurenta din statele membre, astfel incat sa fie mai eficace in aplicarea legii si privind garantarea functionarii corespunzatoare a pietei interne.
In nota de fundamentare a proiectului de OUG, se arata ca, in urma unor evaluari, Comisia Europeana (CE ) a constatat ca aplicarea normelor UE de concurenta nu este uniforma si nu permite o aplicare efectiva a acestora in toate cazurile. In acest context, Comisia a subliniat ca autoritatile nationale de concurenta trebuie sa fie organisme mai eficace de asigurare a respectarii normelor in materie si a identificat unele domenii de actiune care sa stimuleze punerea in aplicare a normelor de concurenta, mai exact ca statele membre sa se asigure ca autoritatile de concurenta dispun de resurse adecvate si sunt independente in adoptarea deciziilor, dispun de o serie de instrumente de investigatie eficace si coopereaza mutual la nivelul UE, pot impune amenzi eficace, proportionale si disuasive si dispun de programe eficace de clementa.
Astfel, urgenta interventiei legislative (propunere de OUG) este justificata de necesitatea luarii masurilor corespunzatoare care sa asigure functionarea si intarirea capacitatii administrative a autoritatii nationale de concurenta, tinand cont de noile atributii conferite, masuri care presupun recrutarea si formarea de personal de specialitate, organizarea procedurilor de achizitii pentru asigurarea logisticii necesare, masuri in lipsa carora transpunerea directivei ar fi incompleta si ineficace.
Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc pana la data de 31 octombrie 2019, la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru a consulta proiectul integral de OUG, cu nota de fundamentare in preambul, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA