Duminică, 04 Mai 2025
RO EN

CITR: Aproape 1.650 de companii au intrat in insolventa in primul trimestru din 2023

1.644 de companii au intrat in insolventa in primul trimestru din 2023, numar similar cu primul trimestru din 2022 cand au fost inregistrate 1.610 companii in insolventa. Dintre acestea, 23 (fata de 17 in trimestrul 1 al 2022) sunt companii de impact, care cumuleaza peste 1.950 de angajati, inregistreaza active imobilizate in valoare de peste 589 milioane lei si cifra de afaceri totala de 805 mil lei, arata analiza CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania.
„Evolutia numarului de companii in insolventa va fi influentata strict de efectul pe care cresterea dobanzilor sau inflatia le poate avea pe anumite tipuri de afaceri daca nu intervine o schimbare profunda, fie in abordarea statului cu privire la datoriile fiscale, fie in modul in care bancile trateaza situatia creditelor. Vom vedea probabil o crestere a numarului de cereri de insolventa generate in principal de cresterea datoriilor si de presiunea generata de creditori pentru a-si recupera creantele.” a spus Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
La nivel global, una din principalele solutii la provocarile generate de pandemie si de problemele de pe pietele financiare s-a indreptat in zona de credit fiscal si de crestere a facilitatilor fiscale in favoarea companiilor. Facilitatile acestea s-au manifestat, in primul rand, prin acumularea de datorii suplimentare, astfel incat problemele companiilor nu au fost rezolvate, ci doar amanate. Riscul principal pe care specialistii CITR l-au observat este ca, odata ce aceste facilitati se diminueaza sau chiar dispar, aceste companii se vor regasi sub o mare presiune financiara, volumul de datorii acumulate fiind foarte greu de gestionat si imposibil de esalonat pe termen scurt.
Cum arata piata de restructurare in 2023?
In primul trimestru al anului 2023 au fost admise de catre instanta cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.
„Daca la inceputul anului 2022 un numar semnificativ de companii de impact erau finantabile, acestea si-au deteriorat pozitia pe parcursul anului si au inregistrat datorii la ANAF care au crescut de la 264 de milioane de lei la in iunie 2022 la 786 de milioane de lei la finele anului. Aceste cifre reprezinta o crestere de 197%, in doar 6 luni. Solutia acestor companii este restructurarea. Putem spune ca vedem o crestere a interesului pentru noile mecanisme de restructurare, cu precadere concordatul preventiv, care a existat si anterior in legislatia noastra dar sub o forma mai putin eficienta. Ne bucuram ca eforturile noastre de a face cunoscute solutiile de restructurare in mediul de business dau roade.” a spus Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Avand in vedere inflatia in crestere, ratele mai mari ale dobanzilor, incapacitatea de a refinanta creditele existente si de a face fata scadentelor viitoare, companiile vor fi nevoite sa apeleze la noile mecanisme de restructurare pentru a-si eficientiza activitatea sau chiar pentru a se salva.
Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul ramane in controlul afacerii sale si in plus are sprijinul specialistului in restructurare pentru crearea si implementarea masurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante si variate.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA