Joi, 08 Mai 2025
RO EN

COFACE: Rata de crestere globala de -4,8% in 2020 si o revenire de 4,4% in 2021

Actualizarea anuala a Indicelui de risc politic de la Coface, publicata in Barometrul Coface Q3, evidentiaza o dubla tendinta: pe de o parte, o scadere a riscului de conflict la nivel global, pe de alta parte, o crestere a riscului politic si fragilitatii sociale. Aceasta din urma este exacerbata in tarile cele mai expuse pandemiei de coronavirus.
Similar cu trimestrul trecut, incertitudinile referitoare la prognozele prezentate in acest barometru sunt foarte mari. Acestea sunt legate in primul rand de situatia globala a sanatatii: din iunie, pandemia este in crestere. In asteptarea unui vaccin si / sau unui tratament, intreprinderile si gospodariile au amanat proiectele de cheltuieli si investitii, atat din motive de restrictii (in perioadele de carantina), cat si ca masura de precautie.
Coface anticipeaza o rata de crestere globala de -4,8% in 2020, urmata de o revenire de 4,4% in 2021. PIB-ul in zona euro si in Statele Unite ar ramane cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019. Ar fi nevoie de cel putin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de productie dinaintea crizei. Similar, revenirea comertului mondial va fi doar partiala: cu o crestere +3,5% estimata de Coface in 2021 dupa o scadere de -13% anul acesta.
Se asteapta ca acest nivel de activitate economica slaba in comparatie cu cele de dinaintea crizei sa determine o crestere a saraciei, a inegalitatii veniturilor si, deci, a nemultumirilor sociale.
Actualizarea anuala a indicelui de risc politic Coface, publicata in acest barometru, arata masura in care pandemia COVID-19 - pe langa impactul sau uman si economic - potenteaza aceste riscuri politice. In plus fata indicatorii traditionali utilizati pentru masurarea acestor riscuri, anul acesta Coface a adaugat un indice de expunere la pandemie care masoara opinia publicului cu privire la gestionarea crizei de sanatate de catre autoritati. Pe langa faptul ca pandemia de COVID-19 ar determina o crestere a tensiunilor civile, aceasta ar putea amplifica, de asemenea, miscarile sociale mostenite din perioada pre-COVID, cum ar fi cel din Hong Kong, Franta si Chile.
- In randul economiilor mature, gradul de nemultumire a opiniei publice fata de gestionarea crizei sanatatii este cel mai ridicat in Spania, Statele Unite, Regatul Unit si Franta.
- In economiile emergente, Iranul si Turcia sunt printre tarile cu cel mai inalt nivel de risc social. Mai multe tari din America Latina (Brazilia, Mexic, Peru, Columbia), precum si din Africa de Sud, prezinta atat un risc politic si social ridicat, cat si o expunere ridicata la criza COVID-19.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA