Marți, 13 Mai 2025
RO EN

Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica “Ghidul privind intelegerile verticale”

Consiliul Concurentei a elaborat „Ghidul privind intelegerile verticale” cu scopul de a veni in sprijinul companiilor care trebuie sa-si evalueze singure, de la caz la caz, compatibilitatea cu normele de concurenta nationale si europene a acordurilor verticale pe care doresc sa le incheie.
De regula, acordurile verticale sunt, contractele de furnizare si distributie. Termenul "vertical" subliniaza faptul ca aceste contracte sunt incheiate intre companii care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie. Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti/ comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale, informeaza Consiliul Concurentei.
Astfel, daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul, concurenta poate fi afectata. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva/ selectiva), ceea ce poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/ sau la intelegere intre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile pe piata ale producatorilor existenti.
"Intelegerile verticale reprezinta incalcari frecvente ale normelor de concurenta si, de aceea, vrem sa ajutam firmele sa cunoasca si sa inteleaga mai usor conditiile in care pot incheia contracte de distributie/ furnizare fara a fi sanctionate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ghidul cuprinde exemple relevante din practica Consiliul Concurentei din Romania si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si o serie de recomandari pentru evitarea incalcarii legii.
Ghidul privind intelegerile verticale este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile. Sugestiile si propunerile pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA