Luni, 05 Mai 2025
RO EN

McKinsey: Investitiile in sanatate aduc un avans economic de 26 miliarde dolari

Romania ar putea inregistra pana in 2040 o crestere economica de aproximativ 26 miliarde de dolari, iar presiunea pe care problemele de sanatate o pun pe sistemul medical romanesc ar putea scadea cu pana la 36% in urmatorii 20 de ani, daca s-ar investi masiv in domeniul sanitar, conform unui raport a McKinsey Global Institute.
MGI a realizat o cercetare detaliata pentru a identifica acei indicatori care pot determina imbunatatirea sanatatii romanilor si ulterior a calculat beneficiile sociale si economice care pot rezulta.
Conform studiului, o sanatate mai buna a populatiei ar putea insemna un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari pana in 2040, asadar o crestere totala cu 9% si una de 0,4% anual. Aproape jumatate dintre beneficiile economice ar putea rezulta dintr-o mai mare implicare pe piata muncii, o treime din scaderea problemelor de sanatate, in timp ce restul ar putea rezulta din cresterea productivitatii muncii si scaderea numarului de decese premature.
Compania mentioneaza ca populatia Romaniei are tendinta de a imbatrani si a scadea, avand varsta medie de 43 de ani, mai mult cu zece ani fata de anul 2000. In timp ce rata natalitatii a scazut, cea a deceselor a luat amploare, pozitionand Romania ca una dintre tarile cu cea mai mare medie a mortalitatii din Europa Centrala si de Est. Aproximativ 57% dintre decese sunt provocate de boli cardiovasculare, acestea ocupand primul loc in randul cauzei mortalitatii romanilor.
Aproximativ 63% dintre cei care au probleme din cauza sanatatii precare (incluzand morbiditatea si mortalitatea) sunt persoane din categoria populatiei active - ceea ce reprezinta un risc suplimentar pentru economia tarii.
Presiunea pe care o reprezinta bolile pentru sistemul medical in Romania ar putea fi redusa cu 36% in urmatorii 20 de ani prin utilizarea la scara mai larga a metodelor deja cunoscute, cum ar fi administrarea de vaccinuri, adoptarea unor obiceiuri mai sanatoase, extinderea accesului la asistenta medicala primara si imbunatatirea accesului la medicamentele prescrise. In cazul bolilor cardiovasculare, aceasta presiune ar putea scadea si mai mult - cu 39%. O strategie nationala de sanatate detaliata si usor de accesat, care sa includa politici de reducere a bolilor cardiovasculare, ar putea contribui la solutionarea acestei probleme.
"Transformarea domeniului sanatatii la nivel national este o provocare, asa cum au demonstrat incercarile de reforma din trecut, dar masurile luate in criza COVID-19 au aratat ca o schimbare rapida este posibila atunci cand este necesara. Daca ar crea o strategie nationala de sanatate axata pe preventie mai degraba decat pe tratament, Romania ar putea construi bazandu-se pe aceste schimbari si ar putea sa transforme sanatatea intr-o prioritate pentru toti - indivizi, companii si guverne", a declarat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey&Company din Romania. editor: Oana Tilica
In acelasi timp, concentrarea pe metode care s-au dovedit de succes in domeniul sanatatii ar putea aduce un beneficiu suplimentar de 1,70 dolari pentru fiecare dolar investit in economia romaneasca. Costurile de implementare ar putea fi mai mult decat compensate prin cresterile de productivitate in furnizarea de servicii medicale, conform cercetarii MGI.
"Ideea ca sanatatea poate fi o investitie pentru randamentul economic, mai mult decat un simplu cost, a fost in mare parte absenta din discutiile politice ale ultimilor ani. Confruntarea cu pandemia ne ofera o ocazie unica de a recunoaste acest fapt si de a lua masurile necesare pentru a promova atat sanatatea, cat si prosperitatea la scara larga. Romania nu isi poate permite sa rateze aceasta ocazie", a adaugat Alexandru Filip.
McKinsey & Company este o firma globala de consultanta in management. Compania este prezenta in peste 65 de tari si 130 de orase.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA