Marți, 06 Mai 2025
RO EN

ONV LAW: Legea permite accesul procurorilor la registrul conturilor bancare ANAF

Un total de peste 155 milioane de euro este suma de bani indisponibilizata in proceduri judiciare penale, aflata la data de 30 iunie a.c. in contul unic ANABI (Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) si peste 6 milioane de euro reprezinta suma totala confiscata sau rezultata din valorificarea bunurilor confiscate in 2020, indica o analiza ONV LAW.
Noua ordonanta de urgenta (OUG) adoptata saptamana aceasta, pentru facilitarea utilizarii informatiilor financiare pentru prevenirea, depistarea si urmarirea penala a unor infractiuni, permite Politiei si procurorilor accesul direct la informatii despre conturi bancare si tranzactii, date pe care le obtinea anterior de la ANAF.
„Principalul beneficiu care se obtine prin adoptarea acestei ordonante este factorul surpriza in anchetele de urmarire penala. Daca inainte, avand in vedere modul birocratic in care se derulau anchetele, inculpatii aveau diverse metode de a-si goli conturile inainte ca anchetatorii sa ajunga la acestia, adoptarea noii OUG permite autoritatilor sa aiba acces la informatiile despre conturile celor urmariti inca din faza incipienta si sa indisponibilizeze sumele inainte ca inculpatii sa poata parasi tara sau sa isi mute sumele de bani prin diverse procedee,” declara Av. Sebastian Hotca, specialist in drept penal din partea ONV LAW. Practic, prevederile acestei ordonante elimina riscul scurgerii de informatii, interogarea acestor sisteme fiind efectuata in mod direct de organele de urmarire penala, fara a mai fi nevoie de alte adrese care sa ingreuneze activitatea acestora.
Prin noua Ordonanta, autoritatile nu vor avea acces la sumele aflate in conturile bancare, ci doar la locul (banca) unde acestea sunt deschise si daca acestea sunt sau nu active si le pot indisponibiliza (bloca) inca din stadiul de ancheta. Adoptarea OUG va asigura o mai buna protectie si un grad mai bun de recuperarare a sumelor de bani de catre cei prejudiciati si va avea un impact puternic in prevenirea, depistarea si anchetarea infractiunilor grave, apreciaza reprezentantii ONV LAW.
In plus, in cazul ANABI, institutia are acces direct pentru dosarele cu solicitare externa, crescand astfel sansele de a primi informatii de aceeasi valoare din tarile cu care se afla in relatii de colaborare.
Conform datelor DNA, in lunile iunie si iulie 2021, in dosarele anticoruptie instrumentate de institutie au fost condamnati 53 de inculpati, pentru infractiuni de luare si dare de mita, trafic de influenta, fraudarea fondurilor europene, evaziune fiscala. Printre cei condamnati definitiv se afla: un deputat, un trezorier partid, un director si manager de spital, doi directori Posta Romana, un sef Directie agricola, un rector universitar, un avocat.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA