Marți, 06 Mai 2025
RO EN

PROENERG: Insolventa, legata de cea a Romcab

Dupa o amanare a pronuntarii (din lipsa de timp pentru deliberare), survenita la finele lunii ianuarie a.c., la data de 6 februarie 2017 completul C41 CC sindice de la sectia falimente a Tribunalului Specializat Mures a respins anumite cereri de repunere a cauzei pe rol si, in consecinta, a admis cererea formulata de catre debitoarea Proenerg, dispunand, printr-o incheiere de sedinta (secreta), deschiderea procedurii generale a insolventei fata de aceasta societate.
Din documentatia depusa la dosarul aflat pe rolul acestui complet, prezidat de judecatorul sindic Flavius Gheorghe Muresan, rezulta ca furnizorul de aparate electrice Proenerg „se afla in imposibilitatea de a plati datoriile exigibile catre creditorii sai, fiind in cazul unei insolvente vadite, intrucat nu a achitat in termen de 60 de zile, din cauza lichiditatilor insuficiente, datoriile exigibile catre creditori, in suma de 4,08 milioane de lei”. In acest context - si mai ales pentru ca in dosarul cauzei figureaza actualmente 39 de creditori (printre care se afla mai multe banci comerciale, precum si Electromagnetica SA, Schneider Electric Romania, Teraplast SA, Elba-Com SA, Obo Bettermann Romania, Prodplast SA etc.) - judecatorul sindic a decis sa desemneze provizoriu, in calitate de administrator judiciar, practicianul in insolventa Mures Insolvency SPRL, propus de creditoarea OTP Bank. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit la 8 mai 2017, prima sedinta a adunarii creditorilor urmand sa aiba loc la 21 aprilie a.c., iar numarul acestora s-ar putea majora deoarece, in momentul depunerii notificarii privind deschiderea procedurii generale a insolventei, expertii Mures Insolvency SPRL au depus, suplimentar, o lista cu potentialii creditori, care cuprinde aproape 150 de agenti economici, persoane fizice si juridice.
***
Detinuta in cote de 50% fiecare de oamenii de afaceri Emese Emo Nagy si Zoltan Mezei, societatea Proenerg, din Targu Mures, este cunoscuta pe piata ca furnizor de corpuri de iluminat si aparate electrice prin intermediul unui magazin si showroom, denumit Electro Light si preluat in anul 1998 de la Electroconstructia Elco. Totusi, in ultimul timp, o pondere semnificativa din cifra de afaceri se realiza ca urmare a parteneriatului cu producatorul de cabluri Romcab, caruia Proenerg i-a fost furnizor, importand prin intermediari o mare parte din materialele livrate. In urma gravelor probleme financiare ce au avut drept consecinta insolventa Romcab, situatia Proenerg s-a agravat, astfel incat, in actele depuse la dosarul cauzei, managerii debitoarei afirma faptul ca „invocand diferite motive pentru neplata, Romcab a acumulat o datorie fata de Proenerg in suma de 12,5 milioane de lei, din care 5,7 milioane de lei reprezinta debit cu o scadenta mai mare de 60 zile”.
Toate aceste probleme au survenit la finele lui 2016 si inceputul anului in curs, pentru ca, la nivelul lui 2015 (cel mai recent an pentru care exista informatii financiare publice si complete), Proenerg a avut un rulaj in crestere si datorii in scadere. Astfel, lucrand cu 35 de angajati, societatea aflata acum in insolventa a raportat o cifra neta de afaceri de 50,11 milioane de lei si un profit de 1,4 milioane de lei, in contextul in care datoriile nu au depasit 7,7 milioane de lei, spre deosebire de 2014, cand acesti indicatori au fost, in ordine, de 39,65 milioane de lei, 0,89 milioane de lei si 8,73 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.just.ro

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA