Joi, 08 Mai 2025
RO EN

PWC: 50% din antreprenorii din Europa Centrala si de Est vad scaderi de business

Mai mult de jumatate (53%) dintre antreprenorii din Europa Centrala si de Est (ECE) estimeaza scaderi ale veniturilor in urmatorul an, din cauza crizei pandemice, luand in considerare masuri de reducere a costurilor, pregatirea angajatilor, identificarea de produse noi si extinderea pe alte piete, potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.
Doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred ca vor inregistra crestere in acest an, iar 36% ca se vor situa la acelasi nivel ca anul trecut. In acest context, 31% din antreprenori au recurs la disponibilizari in ultimele luni, iar 5% au mentionat ca ar putea face disponibilizari in urmatoarele 12 luni. Asigurarea lichiditatii a devenit mai importanta ca niciodata. Astfel, 47% dintre respondenti au indicat ca imbunatatirea gestionarii capitalului de lucru este necesara pentru a putea traversa perioada de criza. In acelasi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.
"Pandemia actuala are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie si regiune. Proiectiile de venituri pentru urmatoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumatate dintre respondenti asteptandu-se la scaderi. Desi sunt nevoiti sa diminueze costurile pentru a face fata acestei situatii si pentru a-si proteja lichiditatea, este remarcabil ca, de asemenea, antreprenorii cauta noi surse de venit, isi examineaza modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii si investesc in inovatie pentru a-si diferentia companiile", a declarat Ionut Sas, Partener si Liderul serviciilor pentru antreprenori, PwC Romania.
Pentru companiile antreprenoriale din ECE, cele mai mari amenintari pentru dezvoltarea afacerilor in perioada urmatoare sunt: reglementarile, mentionate de 82% dintre respondenti, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetica si IT (64%), noii competitori (64%) si incertitudinea geopolitica (64%). Coronavirusul este mentionat de 45% dintre cei intervievati, pe acelasi palier cu taxarea si perturbarea lanturilor de aprovizionare.
Flexibilitatea raspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitata de factori precum: dependenta de cativa furnizori si parteneri (62%), respectarea reglementarilor (51%) si lipsa personalului calificat (49%).
In schimb, asigurarea securitatii sanitare este principalul factor de succes in ”noua normalitate”, spun 89% dintre respondenti, urmat de utilizarea eficienta a muncii de la distanta (73%) si cresterea utilizarii noilor tehnologii (67%). Alti factori mentionati au fost extinderea pe noi piete, lansarea de produse si servicii noi, imbunatatirea competentelor angajatilor si implicarea mai activa in companii a generatiilor viitoare (mostenitorii afacerilor).
 
Alte concluzii ale studiului 
  • 50% dintre antreprenorii din Europa Centrala si de Est se asteapta la declinul economiei globale in urmatoarele 12 luni, 36% cred ca va ramane la fel, iar 4% ca va avea un avans moderat.
  • In ceea ce priveste strategia de afaceri pentru urmatorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus ca vor continua sa-si dezvoltate activitatea principala.
  • 58% dintre antreprenori cred ca au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria in care activeaza, iar 22% mai bine.
  • Cele mai importante masuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar si pentru viitor sunt munca de la distanta (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%), implementarea planurilor de criza existente.
  • Principalele masuri luate in cea mai recenta criza, anterioara celei pandemice, au fost: reduceri de cheltuieli (84%), intrarea pe noi piete (84%), pregatirea personalului (68%) si disponibilizari (53%).
***
Datele pentru Europa Centrala si de Est au fost extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) Private Business Survey realizat in randul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de tari.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA