Duminică, 11 Mai 2025
RO EN

VALORIA: Productivitatea per angajat in Romania se afla la 65,3% din media europeana

Anul trecut pe locul 62, anul acesta pe locul 68, Romania pierde din competitivitatea economica la nivel mondial. Asa arata, pentru tara noastra, indicele de competitivitate globala realizat de World Economic Forum. Deoarece obisnuim sa ne comparam foarte des cu tarile din regiune, merita spus, in acesta privinta, ca Bulgaria este pe locul 49, in crestere de pe locul 50, Cehia se mentine pe locul 31, Polonia scade de pe locul 36 pe locul 39, Turcia creste usor de pe locul 55 pe locul 53, Slovacia creste de pe locul 65 pe locul 59 si Ungaria creste de pe locul 69 pe locul 60.
De ce sa ne intereseze un astfel de indice? Pentru ca masoara factorii de crestere si de prosperitate pe termen lung. Ajuta decidentii politicilor publice sa identifice provocarile pe care sa le depaseasca si punctele forte pe care sa le consolideze atunci cand concep strategiile de crestere economica a tarii.
Competitivitatea, criteriul in functie de care este alcatuit clasamentul, este definita drept setul de institutii, politici si factori care determina nivelul de productivitate al unei economii, care la randul ei decide nivelul de prosperitate pe care o economie o poate genera pentru cetatenii ei.
In Romania productivitatea per angajat era la 65,3% din media europeana in 2017
La capitolul productivitate per angajat, in 2017, Romania era la 65,3% din media Europeana, potrivit Eurostat. Pe de alta parte in ce priveste numarul de ore lucrate, romanii sunt in topul celor mai harnici muncitori. Cu alte cuvinte in Romania se lucreaza mult statistic si fara rezultat, ca sa nu zicem altfel. Cu exceptia Bulgariei, toate celelalte tari din UE sunt in fata Romaniei in ce priveste productivitatea. In pofida acestei clasari, motivele cresterii competitivitatii Bulgariei tin de stabilitatea si predictibilitatea sistemului fiscal, de politicile adoptate si astfel de mesajele trimise catre investitori in ultimul an.
Enumeram rapid rezultatele Romaniei pe cei 10 piloni luati in calcul pentru realizarea indicelui de competivitate globala, in cazul celor 140 de tari analizate, dupa cum urmeaza:
Romania este pe locul 86 in ce priveste institutiile, pe locul 83 la capitolul infrastructura, se plaseaza pe locul 38 in privinta mediului macroeconomic, este pe locul 92 in ce priveste nivelul de sanatate si educatie primara precum si eficienta pietei bunurilor, se claseaza pe locul 70 in ce priveste educatia si nivelul de pregatire superioara, eficienta pietei muncii plaseaza Romania pe locul 89, dezvoltarea pietei financiare din Romania este pe locul 88, nivelul de pregatire tehnologica este pe locul 51, nivelul de sofisticare a mediului de business este pe locul 116, iar nivelul de inovatie pe locul 96 intr-o piata considerata pe locul 41 din cele 140 de tari analizate.
Potrivit indicelui de competitivitate globala, cele mai mari 5 provocari ale mediului de afaceri din Romania sunt: 1. nivelul taxelor, 2. birocratia guvernamentala, 3. accesul la finantare, 4. neadaptarea educatiei fortei de munca la cerintele pietei si 5. coruptia. Cel mai recent raport Eurostat anunta ca Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana (1,4%) comparativ cu trimestrul anterior. O veste imbucuratoare! Stim de temperarea consumului si ajustarea inflatiei de la 5,4% la 4,5% cu perspectiva sa ajunga 3,5% la sfarsitul anului. Stim ca cinetica economica este influentata de combinatia consum-investitii-export, indicatori macro la care Romania pare sa stea cel mai bine si in indexul de competitivitate global.
Dar ce ne facem cu competitivitatea? Competitivitatea unei tari este data si de nivelul de sofisticare a mediului de business (in prezent locul 116), nivelul de inovatie (in prezent locul 96), nivelul de sanatate si educatie primara (in prezent locul 92), eficienta pietei muncii (in prezent locul 88), institutii (locul 88) sau infrastructura (locul 83). Romania a reusit performanta sa fie cea mai buna si sa nu fie competitiva. Presiunea competitiva ar fi bine sa ne orienteze atentia asupra viitorului Romaniei.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA