
Nordul Capitalei este preferat de investitori
In 2007, in judetul Ilfov au fost livrate cu peste 60% mai multe apartamente decat in Bucuresti. Activitatea de constructie a fost concentrata in special in partea de nord a Capitalei, printre locatiile preferate de investitori fiind Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni si Corbeanca. Cu toate acestea, este vizibila si o mutare a interesului dezvoltatorilor spre cartierele accesibile din apropierea centrului orasului. Numai 48.000 de apartamente au fost livrate in Capitala din anul 1990 pana in 2007, respectiv 2.600 de unitati anual. "Aceasta cifra este mica daca tinem cont de suprafata pe care este desfasurat orasul. De exempu, in Varsovia au fost finalizate anul trecut 15.700 de apartamente noi, iar pentru 2008 sunt programate alte 16.200 de locuinte", afirma autorii studiului REAS. Acest lucru, corelat cu deficitul actual de unitati locative, au ca rezultat mentinerea ridicata a cererii pe termen lung.
Bucurestiul domina piata creditelor ipotecare din Romania
Rata scazuta a somajului, cererea relativ ridicata de forta de munca, precum si majorarile salariale din Capitala se concretizeaza in puterea de cumparare si solvabilitatea locuitorilor capitalei. Piata creditelor ipotecare din Romania a inregistrat transformari semnificative in ultimii ani, devenind unul din factorii relevanti pentru cresterea sectorului rezidential. Perspectivele de crestere ale pietei sunt indicate de raportul dintre datoria pentru locuinte si PIB, publicat de European Mortgage Federation (Federatia Ipotecara Europeana). La sfarsitul anului 2006, acesta avea un nivel de 2,3% in Romania, comparativ cu o medie de 49% in cele 27 de state membre UE. Conform Bancii Nationale a Romaniei, piata autohtona a creditelor imobiliare este dominata de Bucuresti, care reprezinta 42% din valoarea totala a creditelor acordate in toata tara. In ultimele luni, ratele de absorbtie a locuintelor in cadrul proiectelor individuale au scazut, fapt confirmat de incetinirea dinamicii creditelor imobiliare lunare. Cu toate acestea, in intervalul iunie 2007 - iunie 2008, volumul creditelor retrase de familii pentru a-si finanta achizitiile de locuinte a crescut cu aproximativ 100%.
Preturile proiectelor reprezinta principala problema a pietei
Principala dificultate pe care o intampina un dezvoltator in realizarea unui proiect este pretul. Raportul dintre valoarea investitiei (teren, constructie) si pretul final de vanzare al unui metru patrat construit este perceput de catre cumparatorii finali ca fiind prea mare. O solutie a acestei probleme ar putea fi reprezentata de constructia unor blocuri inalte, acolo unde parametrii urbanistici permit acest lucru. Turnurile rezidentiale moderne sunt, inca, aproape inexistente in Capitala. Ele ar putea servi drept o alternativa profitabila pentru ambele parti, prin amortizarea rapida a investitiei in teren, dar si prin posibilitatea oferirii unui pret competitiv pe metru patrat. Intrebarea ramane, insa, daca producatorii sunt dispusi sa-si diminueze profiturile in favoarea unui pret final mai accesibil si daca sunt pregatiti sa contribuie la amenajarea infrastructurii din zona respectiva. Informatii suplimentare, la www.reas.pl