Sâmbătă, 05 Iulie 2025
RO EN

Piata constructiilor din Romania este inca stabila

Pentru 2009 a fost estimat un ritm de crestere al pietei constructiilor de 10%-15%. Anul viitor va fi marcat de inceperea investitiilor in infrastructura de transport finantate din fonduri europene. Totodata, piata imobiliara romaneasca a inceput sa se maturizeze. Trecerea la aceasta etapa este avantajoasa in special pentru investitorii experimentati. "Chiar si tinand cont de actuala criza financiara la nivel mondial (care necesita prudenta), Romania, care in ultimii ani a avut o crestere economica constanta (+8% in 2008), este un caz particular, mai ales avand in vedere deficitul pronuntat de unitati locative/spatii pentru birouri si industriale", a declarat Razvan Niculescu-Aron, vicepresedinte al PSC. Reprezentantul PSC, care ocupa si functia de vicepresedinte al UEPC, a mai completat ca perioada urmatoare a pietei de profil va fi marcata de o incetinire a ritmului constructiilor, care va dura, cel mai probabil, intre 6 luni si 12 luni. "Criza financiara va lovi si piata romaneasca, dar efectele acesteia nu vor fi resimtite atat de grav precum in Occident si pe o perioada mai scurta de timp", a completat Terry Roydon, vicepresedinte UEPC din Marea Britanie. Totodata, situatia cu care se confrunta sectorul constructiilor va duce la falimentarea unor companii mici si mijlocii si la "profesionalizarea" firmelor care vor rezista pe piata. Astfel, se va lucra din ce in ce mai mult prin antrepriza de specialitate. "Exista o expectativa pe piata, recunoscuta prin atitudinea dezvoltatorilor care au achizitionat terenuri pentru derularea unor investitii imobiliare, amanand insa inceperea acestora. Necesarul autohton de locuinte este foarte mare. Cu toate acestea, vanzarile au scazut, o noua «explozie» a preturilor pe termen lung devenind din ce in ce mai putin probabila. In acelasi timp va creste preferinta consumatorilor pentru calitatea apartamentelor ce vor fi achizitionate. In concluzie, urmatoarea etapa ar fi o «asezare» a preturilor", a completat reprezentantul PSC.

Forta de munca nu va mai reprezenta o problema esentiala

Potrivit datelor PSC, peste 2 milioane de romani erau angajati in activitati de constructii in statele vestice. "Prima reactie a crizei pietei rezidentiale din Spania a fost autorizarea unei companii de recrutare din Peninsula de a repatria 45.000 de muncitori in Romania. Asemenea societati vor mai aparea", a declarat Manuel Marti Ferrer, reprezentantul UEPC din Spania. Este cunoscut faptul ca problema somajului din Capitala aproape a disparut. De asemenea, falimentele din cadrul firmelor de constructii vor avea ca rezultat disponibilizarea unui numar important de personal, care insa va fi absorbit de companiile care vor face fata acestei perioade dificile.
***
UEPC a fost creata in 1958, aniversand, recent, 50 de ani de activitate. Asociatia reprezinta interesele a peste 30.000 de companii de constructii, afiliate la cele 13 federatii membre ale sale, care realizeaza – annual - peste 10% din produsul national brut si din locurile de munca din Europa, precum si milioane de metri patrati de spatii pentru birouri si comerciale si peste un milion de locuinte. PSC a devenit membru UEPC din anul 2005. Informatii suplimentare, la www.psc.ro

Din aceeasi categorie

30 Ian 14:38 | Interesul pentru inceperea de proiecte noi de constructii este tot mai scazut
29 Ian 16:21 | Tendinta de scadere a sectorului constructiilor se mentine
27 Ian 13:39 | Constructiile si productia industriala sunt puternic afectate de criza creditului
20 Ian 13:24 | Sectorul constructiilor din Romania nu este, inca, in declin
15 Ian 12:11 | Noiembrie 2008 - prima luna de scaderi in constructii, conform INS
09 Ian 13:03 | Cu 20% mai putine tranzactii imobiliare in octombrie 2008
08 Ian 12:03 | Peste 57.000 de autorizatii de construire emise in perioada ianuarie - noiembrie 2008
18 Dec 13:00 | Romania - lider european in constructii in primele zece luni din 2008
16 Dec 17:38 | O noua lege privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
15 Dec 14:49 | Constructiile prezinta cel mai ridicat grad de risc in ceea ce priveste falimentele
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA