Vineri, 16 Mai 2025
RO EN

ARCH-VISION: Putini arhitecti mai lucreaza pe planseta

Dupa cum se arata intr-un studiu aflat sub egida companiei de cercetare si consultanta USP Marketing Consultancy - Olanda (ce realizeaza cercetarea Arch-Vision: Barometrul Arhitectural European), arhitectii sunt primii consultati si contractati cand vine vorba de designul unei cladiri, dar impactul implementarii BIM este atat de mare in Europa incat putini dintre proiectanti mai lucreaza pe planseta si se impune o colaborare mult mai stransa cu celelalte parti implicate intr-un proiect.
„Din Barometrul Arhitectural European rezulta ca majoritatea celor 1.400 de arhitecti chestionati in Europa foloseste programe CAD in 2D sau 3D, desi mai exista inca si specialisti care prefera sa traseze pe hartie. Angajatii birourilor mari de arhitectura (cu peste 40 de specialisti) utilizeaza mai ales programele CAD 3D, iar companiile de mici dimensiuni prefera CAD 2D sau planseta”, a declarat Jeroen de Gruijl, unul din autorii cercetarii.
Surprinzator este faptul ca unul din cinci arhitecti olandezi nu lucreaza cu programe CAD, preferand desenul de arhitectura, desi Olanda se afla pe o pozitie fruntasa in clasamentul tarilor ce au implementat digitalizarea avansata in constructii. Doar 5% din arhitectii belgieni, germani sau polonezi nu folosesc niciun program tip CAD. In toate celelalte tari investigate, aproape ca nu exista niciun arhitect care sa mai lucreze pe planseta.
Ca programe, ARCHICAD, AutoCAD si Revit sunt cele mai utilizate aplicatii software specializate, dar in multe tari un anumit program este favorit, iar in alte state preferinta pentru o aplicatie anume nu se distinge.
„De exemplu, in Franta, AutoCAD este folosit de 39% din arhitectii respondenti, ARCHICAD, de 34% si Revit, de 29%. Diferentele sunt si mai mici in Olanda, astfel incat nu se poate vorbi despre un program preferat. De fapt, folosirea la scara larga a programelor CAD a dus la transformarea productiei de sisteme pentru constructii, permitand ca tot mai multe produse complexe sa fie create si fabricate mai rapid ca niciodata”, a concluzionat Jeroen de Gruijl.

Din aceeasi categorie

12 Mai 12:14 | Concelex implementeaza solutia de semnatura electronica calificata certSIGN
12 Mai 07:00 | M+M obtine rezultate financiare conform asteptarilor si are perspective optimiste
08 Mai 07:17 | #SpitaleSigure, o initiativa binevenita de constientizare a riscurilor in constructii
08 Mai 07:00 | SAP: Venituri din cloud de aproape 22 miliarde euro, estimate pentru anul 2025
05 Mai 10:03 | SIXENSE sustine extinderea monitorizarii continue a comportarii constructiilor in timp
22 Apr 07:00 | ORACLE: Contracte de 48 miliarde USD in trimestrul al treilea al anului fiscal 2025.
17 Apr 07:00 | NEMETSCHEK: Crestere de 88% a incasarilor din abonamente si modele SaaS
15 Apr 09:40 | Costurile ridicate si durata de implementare, principalele obstacole in digitalizare
14 Apr 12:18 | Life in Codes a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 7 milioane euro
11 Apr 11:53 | DISB 2025: Tehnologii emergente, cooperare, inovatie si securitate cibernetica
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA