Joi, 15 Mai 2025
RO EN

NISP cere investigatie privind interconectarea retelelor de internet (peering IP)

Prin prezentul comunicat, ANISP (asociatie nationala a furnizorilor de servicii de Internet si comunicatii electronice din Romania) anunta intentia de a solicita Consiliului Concurentei initierea unei investigatii privind un posibil abuz de pozitie dominanta din partea societatii RCS-RDS din cauza refuzului acestei societati de a accepta interconectarea retelelor de Internet (peering IP) in conditii echitabile.
Interconectarea este foarte importanta pentru ca utilizatorii unor retele diferite sa poata comunica intre ei in conditii optime, cu disponibilitate maxima a serviciilor, cu timpi minimi de acces la informatii si fara ca traficul national sa tranziteze prin retele din afara tarii. In lipsa interconectarii directe dintre operatori, un server - de exemplu www.primaria-orasului-tau.ro gazduit in reteaua Operatorului A ar putea fi accesat semnificativ mai greu, devenind in anumite situatii chiar inaccesibil pentru abonatii Operatorului B. Desi in trecut se folosea foarte mult interconectarea indirecta (prin tranzitarea retelelor unui tert aflat de multe ori in afara tarii), tendinta societatii informationale de a muta toate aplicatiile peste Internet face ca aceasta solutie sa nu mai fie una viabila, devenind o frana inclusiv in dezvoltarea conceptului de e-guvernare.
In prezent este foarte important ca punctul de interconectare sa fie ales cat mai aproape atat de originea cat si de destinatia traficului iar capacitatea de interconectare sa fie dimensionata corespunzator. In caz contrar, serviciile Internet care implica trafic inter-retele vor fi de calitate slaba: intrucat o parte din trafic va trece prin intermediari (alte retele) viteza de transfer va fi mica, timpii de acces vor fi mari, va creste numarul de intreruperi/defectiuni si nu in ultimul rand -vor exista mai multe potentiale brese de securitate a datelor.
Din pacate, RCS-RDS - jucator dominant din piata locala de cablu TV si internet fix, cu o cota de piata estimata de catre autoritatea de reglementare ANCOM la peste 50% din numarul total de abonati - alege sa nu participe la punctele de Internet eXchange din Romania iar traficul Internet schimbat cu unii operatori romani ocoleste prin Frankfurt sau Budapesta etc. Alternativ, RCS-RDS impune operatorilor care doresc interconectare in Romania sa cumpere aceste servicii la un pret nejustificat de mare - profitand de faptul ca tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate - fara a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe baza de reciprocitate.
Daca, de exemplu - in cazul serviciilor de telefonie - operatorii platesc intre ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-retele, in cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare si poate refuza plata unui tarif ”in oglinda”, desi astfel isi dezavantajeaza chiar propriii abonati, care nu vor putea accesa in conditii optime serviciile si continutul gazduit in retelele cu care nu exista interconectare directa.
Interconectarea locala directa (peering-ul) aduce avantaje evidente atat in ceea ce priveste calitatea cat si costurile reduse aferente traficului Internet, iar refuzul de a face asemenea interconectari - fie explicit, fie prin amplasarea unor bariere de cost - este in mod vadit o practica anti-concurentiala, menita sa nu permita dezvoltarea unor retele/servicii ale competitorilor.

Din aceeasi categorie

12 Mai 12:14 | Concelex implementeaza solutia de semnatura electronica calificata certSIGN
12 Mai 07:00 | M+M obtine rezultate financiare conform asteptarilor si are perspective optimiste
08 Mai 07:17 | #SpitaleSigure, o initiativa binevenita de constientizare a riscurilor in constructii
08 Mai 07:00 | SAP: Venituri din cloud de aproape 22 miliarde euro, estimate pentru anul 2025
05 Mai 10:03 | SIXENSE sustine extinderea monitorizarii continue a comportarii constructiilor in timp
22 Apr 07:00 | ORACLE: Contracte de 48 miliarde USD in trimestrul al treilea al anului fiscal 2025.
17 Apr 07:00 | NEMETSCHEK: Crestere de 88% a incasarilor din abonamente si modele SaaS
15 Apr 09:40 | Costurile ridicate si durata de implementare, principalele obstacole in digitalizare
14 Apr 12:18 | Life in Codes a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 7 milioane euro
11 Apr 11:53 | DISB 2025: Tehnologii emergente, cooperare, inovatie si securitate cibernetica
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA