Marți, 20 Mai 2025
RO EN

AMCCRS: Contracte de finantare nerambursabila pentru consolidarea a 17 imobile

Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) gestioneaza documentatia tehnica in vederea consolidarii pentru un numar de 153 de imobile incluse in clasele de risc seismic RS1 si RS2. Aceste lucrari sunt derulate in paralel cu expertize tehnice detaliate si sunt finantate atat din surse guvernamentale (prin PNRR si Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic - PNCCRS), cat si din fonduri locale. Prin PNRR, organizatia a semnat contracte de finantare nerambursabila pentru 17 imobile, cu o valoare totala de 283,46 milioane de lei. Dintre acestea, 7 sunt cladiri istorice, iar restul sunt imobile cu risc seismic ridicat. In cadrul PNCCRS, Administratia a primit aprobare prin ordin de ministru in vederea consolidarii pentru 71 de cladiri (67 rezidentiale si 4 publice). Majoritatea imobilelor care vor fi consolidate seismic se afla in zone protejate istoric sau sunt monumente istorice. Valoarea finantarii prin PNCCRS este de aproximativ 2,25 miliarde lei. Pentru cladirile care vor beneficia de consolidare prin fondurile de la bugetul local a fost alocata suma de 62,2 milioane de lei.
Interviu cu Razvan Munteanu, director executiv AMCCRS.

- Care sunt obiectivele pe care le aveti in actualul mandat la conducerea AMCCRS?
- Reinnoim nu doar cladiri, ci si increderea bucurestenilor in siguranta. Intr-un oras cu un fond construit istoric, vulnerabil in fata riscurilor seismice, misiunea AMCCRS este de o importanta majora. In cadrul mandatului actual, obiectivul principal al AMCCRS este accelerarea procesului de consolidare a cladirilor cu risc seismic din Municipiul Bucuresti, urmarind un cadru de actiune sustenabil, transparent si eficient. Scopul nostru este sa transformam consolidarea intr-un proces concret si vizibil, care sa aiba un impact direct asupra sigurantei locuitorilor si sa contribuie la protejarea arhitecturii Capitalei.
Printre directiile majore de actiune se numara identificarea si prioritizarea cladirilor cu risc seismic ridicat, prin initierea programului "Identificare Vizuala Rapida" pentru un numar de 20.000 de imobile din orasul nostru, prin reluarea lucrarilor la imobilele incepute in perioada 2017-2018, ca urmare a deciziilor de instanta favorabile obtinute (in acest sens se vor relua lucrarile la un numar de 8 imobile abandonate) si prin implementarea programelor de consolidare in functie de sursele de finantare. AMCCRS actioneaza pe trei directii majore de lucru pentru consolidarea imobilelor incadrate in clasa de risc seismic RsI si RsII, in functie de sursa de finantare (fonduri europene nerambursabile, fonduri nationale nerambursabile si bugetul local). Prin PNRR, am semnat contracte de finantare nerambursabila pentru 17 imobile. Dintre acestea, 7 sunt cladiri istorice, iar restul sunt imobile cu risc seismic ridicat. In cadrul PNCCRS, am primit aprobare prin ordin de ministru in vederea consolidarii pentru 71 de imobile. Dintre acestea, 67 sunt cladiri rezidentiale si 4 sunt publice. Majoritatea imobilelor care vor fi consolidate seismic se afla in zone protejate istoric sau sunt monumente istorice. Prin fondurile de la Bugetul local AMCCRS are in desfasurare, in diferite stadii, lucrari la un numar de 63 de imobile. AMCCRS isi propune sa imbunatateasca semnificativ siguranta seismica a Bucurestiului si sa transforme consolidarea cladirilor intr-un proces vizibil, eficient si sustenabil.

 
- Care este valoarea bugetului de care dispune AMCCRS in 2025 si ce fonduri sunt alocate pentru investitii?
- In anul 2025, dispunem de un buget total in valoare de 135,8 milioane de lei, aprobat prin HCMB nr. 119 din data de 3 aprilie 2025. Acest buget este structurat pe doua sectiuni: sectiunea de functionare, care acopera cheltuielile de personal (salarii), precum si cheltuielile cu bunuri si servicii, are alocata suma de 20,26 milioane de lei, respectiv sectiunea de dezvoltare, destinata investitiilor, ce insumeaza 115,5 milioane de lei. Din aceasta suma, 53,3 milioane de lei provin din PNRR, fiind alocati pentru finantarea a 17 obiective, iar 62,2 milioane de lei reprezinta fonduri alocate din bugetul local, prin Primaria Municipiului Bucuresti. In anul 2025, pentru sectiunea de dezvoltare, pentru fondurile PNRR, executia bugetara a atins un nivel de 7,45%, iar in ceea ce priveste fondurile din bugetul local, gradul de executie este de 11,57%. In eventualitatea in care fondurile alocate prin bugetul initial nu vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului, AMCCRS va solicita alocari suplimentare prin procedura de rectificare bugetara.

 
- Care sunt cele mai mari proiecte coordonate de AMCCRS care vor fi realizate in urmatorii ani si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- AMCCRS are un portofoliu de proiecte pentru perioada 2025-2030 destinate sa imbunatateasca siguranta cladirilor din Bucuresti si sa protejeze patrimoniul istoric al orasului. Printre cele mai mari si importante proiecte se afla finalizarea consolidarii celor 7 imobile care beneficiaza de finantare prin PNRR. Ca urmare a unor necorelari intre calendarul aprobat in PNRR si durata efectiva necesara pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, precum si pentru desfasurarea procedurilor administrative complexe, inclusiv relocarea temporara a proprietarilor, au intervenit intarzieri in derularea unor proiecte. Estimam ca nu toate proiectele aprobate vor putea fi implementate in termenii initiali. In acest context, suntem in contact permanent cu MDLPA pentru a identifica solutii complementare de finantare si modalitati alternative de sprijin pentru continuarea lucrarilor de consolidare. 
In ceea ce priveste accesarea de fonduri pentru consolidarea imobilelor prin PNCCRS vom consolida cladiri emblematice pentru Bucuresti, precum blocul ARO-Patria, care va beneficia de lucrari de consolidare structurala si arhitecturala, incluzand refacerea balcoanelor si consolidarea grinzilor existente, imobilul de pe strada Gara de Nord nr. 6-8 (la care exploram solutii tehnice noi pentru consolidarea cladirilor inalte cu parter flexibil; solutiile propuse includ interventii care permit consolidarea fara a necesita relocarea completa a locatarilor, ceea ce va reduce disconfortul si va accelera lucrarile), pinacoteca de pe str. Lipscani nr. 18-20 (lucrari de consolidare menite sa readuca in circuitul public aceasta cladire cu valoare istorica si artistica). De asemenea, alte cateva cladiri, ca de exemplul cele de pe Calea Mosilor nr. 134 (Hanul Solacolu), Stirbei Voda nr. 20, Biserica Enei nr. 14, Stefan Luchian nr. 3, vor beneficia de consolidare prin fondurile de la bugetul local. Am semnat un contract pentru realizarea expertizelor tehnice la un numar de 24 de cladiri din Bucuresti, in conformitate cu normele actuale din P100-3/2019 - Codul de proiectare seismica, partea a III-a, pentru a evalua riscul seismic si a stabili necesarul de interventii.
Lista completa cu imobilele care vor fi consolidate poate fi accesata aici

 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitate?
- Nevoia de transparentizare a tuturor informatiilor tehnice catre proprietarii imobilelor conduce la termene lungi in luarea deciziilor de a avansa in etapele consolidarii. Durata mare de obtinere a autorizatiilor, avizelor, aprobarilor locale (intre 1,5 si 2 ani) duce la intarzieri in inceperea lucrarilor. Intrucat intre anii 1994-2022 (in baza codului legal vechi, OG nr. 20/1994) au fost consolidate doar 35 de imobile, increderea societatii in capacitatea administrativa de implementare este inca redusa. Odata cu noul cadru legal aprobat in 2022, acest lucru este in schimbare pozitiva. Ca urmare a procedurii initiate de institutia noastra, prin Evaluarea Vizuala Rapida a 20.000 de cladiri, odata cu actualizarea acestei activitati, vom fi in masura sa avem date actualizate cu privire la fondul construit existent.

Din aceeasi categorie

19 Mai 14:15 | PS5: Oferta singulara pentru servicii de amenajare si modernizare de 114 mil. euro
19 Mai 11:13 | UTI CFM incepe lucrari de modernizare de 112 mil. lei la terminale Aeroport Otopeni
19 Mai 11:32 | UBITECH: Ultima etapa din lucrarile de 27 mil. euro de la Comandamentul NATO Sibiu
16 Mai 15:57 | Popesti-Leordeni: EREN CONS si SSAB-AG liciteaza amenajari urbane de 156 mil. euro
16 Mai 11:31 | DRUM ASFALT si GDO MOV vor construi, cu 15 milioane euro, cladirea CNMT Bucuresti
15 Mai 16:37 | PS5: CDS, Quadratum si Euro Building castiga contract major de proiectare constructii
15 Mai 16:14 | GRAD de executie de 20% a lucrarilor de reabilitare de la Palatul Administrativ Bacau
15 Mai 14:35 | Novotel Timisoara: Noul hotel cu 157 camere va fi construit pana la finalul lui 2027
15 Mai 11:48 | PRIMA Development a finalizat ansamblul PRIMA Vista cu trei luni in avans
14 Mai 18:28 | Studentii Universitatii Ovidius viziteaza spitalul din Constanta, santier Concelex
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA