
- Ce programe aveti in implementare in acest moment si ce proiecte majore de investitii gestionati?
- In prezent, cele mai mari proiecte de investitii implementate de UMP sunt finantate prin cel de-al treilea Acord-cadru de imprumut cu BDCE pentru finantarea Proiectului LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania, intrat in implementare in 2023, dupa ratificarea sa prin lege. Dintre obiectivele vizate de acest proiect, consolidarea, restaurarea si modernizarea Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti este cea mai mare investitie facuta vreodata in reabilitarea unui monument istoric din tara noastra. Un alt proiect major are ca obiectiv consolidarea, modernizarea, recompartimentarea si cresterea eficientei energetice a Teatrului National "Marin Sorescu" (TNMS) din Craiova, investitie care va avea ca rezultat transformarea integrala a TNMS intr-un spatiu modern, adaptat nevoilor contemporane ale comunitatii. De asemenea, printre proiectele majore de investitii implementate de UMP se afla si consolidarea si restaurarea cladirii care gazduieste Teatrul National "Lucian Blaga" si Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, urmarindu-se punerea in valoare a acestui imobil prin realizarea lucrarilor de consolidare, de restaurare sau refacere/ inlocuire, dupa caz, a finisajelor interioare si exterioare, a utilajelor, a echipamentelor si a dotarilor existente. Valoarea acestor trei mari investitii este estimata la peste 150 de milioane de euro, iar termenele de executie vor rezulta dupa finalizarea Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventii (DALI) si atribuirea contractelor de proiectare si executie.

- Ce proiecte aveti in desfasurare cu finantare din cele 3 Acorduri-cadru semnate cu BDCE?
- In prezent, UMP implementeaza investitii finantate prin trei Acorduri-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE aferente proiectelor F/P 1562 (2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, F/P 1572 (2006) privind finalizarea constructiei, renovarea sau reabilitarea cladirilor culturale de interes public si LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania. In cadrul acestora, UMP deruleaza investitii in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro la 12 obiective culturale. Unul dintre acestea - Biblioteca Franceza "Omnia" din Craiova (filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei) - a fost finalizat in luna martie a acestui an, urmand ca in curand sa se faca receptia lucrarilor si predarea imobilului reabilitat catre beneficiar. Un altul - Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti - se afla in faza de executie a lucrarilor. Pentru doua obiective de investitii - Centrul National al Dansului din Bucuresti si Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova - a fost finalizata DALI, urmand a fi lansata licitatia pentru atribuirea contractului de proiectare si executie a lucrarilor. La alte sapte obiective - Muzeul "Ion si dr. Nicolae Kalinderu" din Bucuresti (administrat de Muzeul National de Arta al Romaniei), Vila "Florica" de la Stefanesti, Arges (apartinand Muzeului National Bratianu), Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Teatrul National "Lucian Blaga" si Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, Conacul "Varnav Liteanu" de la Liteni, Suceava (administrat de Institutul National al Patrimoniului), Asezamintele "Ion I.C. Bratianu" din Bucuresti (apartinand Bibliotecii Nationale a Romaniei), Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timisoara - se afla in desfasurare elaborarea DALI/SF. In fine, investitia in construirea unei noi sali de spectacole pentru Opera Nationala Romana Iasi este intr-un stadiu incipient, urmand a fi organizat a unui concurs international de proiecte.

- Ce prevede cel de-al patrulea Acord-cadru cu BDCE si in ce perioada va fi implementat?
- UMP va gestiona Proiectului LD 2215 (2024) privind salvarea unor monumente istorice si construirea unor cladiri cu destinatie culturala ("Temelii culturale"), finantat prin cel de-al patrulea Acord-cadru dintre Romania si BDCE. Acesta vizeaza 14 obiective de investitii: Opera Nationala Romana din Iasi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, Opera Nationala Romana din Bucuresti, Muzeul National "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti, Ateneul Roman din Bucuresti, Vila Reginei Maria de la Mamaia, Sectia "Dumitru si Alice Rosetti - Tescanu - George Enescu" a Muzeului National "George Enescu" de la Tescani (judetul Bacau), Casa Samurcas din cadrul Muzeului Taranului Roman de la Bucuresti, Muzeul Sitului Arheologic de la Cucuteni (judetul Iasi), Vila arhitectului Paul Gottereau din Bucuresti, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si sediului Administratiei Fondului Cultural National din Bucuresti. Costul total net estimat al proiectului este de 280 de milioane de euro, dintre care 140 de milioane de euro provin din imprumutul de la BDCE, iar 140 de milioane de euro reprezinta contributia Romaniei. Dupa ratificarea prin lege a imprumutului, proiectul "Temelii culturale" va fi implementat de UMP in perioada 2025-2033.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitate?
- Dificultatile cu care ne confruntam in aceasta perioada rezulta atat din numarul insuficient de specialisti in restaurarea monumentelor istorice atestati de Ministerul Culturii, cat si din perioadele indelungate de obtinere a avizelor din partea administratiei publice centrale si/sau a serviciilor descentralizate si a avizelor si acordurilor privind utilitatile urbane si infrastructura.