Marți, 06 Mai 2025
RO EN

MT: Investitii de 80 miliarde euro pentru dezvoltare infrastructura de transport

Necesarul de investitii in dezvoltarea infrastructurii nationale de transport pentru urmatorii 10 ani este de 80 de miliarde de euro, a afirmat, vineri, ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vilceanu, intr-o conferinta de profil.
UE, prin Pactul Verde, urmareste reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de sera din transporturi pana in 2050. Pentru a atinge acest obiectiv ambitios, toate statele europene, inclusiv Romania, trebuie sa-si aduca contributia, a spus el.
"Pentru Romania, aceste obiective vin peste un set de probleme istorice, legate de conectivitatea transfrontaliera si regionala scazuta, infrastructura depasita, gestionarea urbana si flota de vehicule uzate. Eforturile Romaniei, in special dupa aderarea la UE, in 2007, s-au concentrat pe rezolvarea acestor probleme", a aratat oficialul.
El a subliniat ca aceste eforturi nu sunt ieftine.
"Ministerul Transporturilor se afla in etapa finala de finalizare a Planului pentru investitii pentru dezvoltarea infrastructurii nationale de transport pentru urmatorul deceniu. Conform acestuia, finantarea necesara pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru toate modurile de transport in urmatorii 10 ani, inclusiv masuri de tranzit la transportul cu emisii reduse, se ridica la aproximativ 80 de miliarde de euro. Dintre acestea, peste 60% din cheltuieli sunt necesare pentru investitii in reteaua TENT-E centrala", a aratat Vilceanu.
Potrivit ministrului, pentru succesul acestui proiect trebuie utilizate cu maxima eficienta fondurile din diferite programe.
Prezenta la acelasi eveniment, Adina Valean, comisarul european pentru Transporturi, a aratat ca planul de redresare al Romaniei este impresionant si confirma planurile Romaniei de a dezvolta sectorul transporturilor, in special cel de cale ferata.
"Planul aloca 3,8 miliarde de euro catre infrastructura de cale ferata plus 400 milioane catre material rulant verde. Cifrele pot ajunge la 5 miliarde pana in 2026, ceea ce este o suma fara precedent", a aratat Valean.
In continuare trebuie sa gasim noi modalitati de finantare pentru acest domeniu, sa combinam granturile europene cu instrumentele de imprumut si creditare, considera comisarul european.

Din aceeasi categorie

30 Apr 13:26 | NOUL pod hobanat peste Somes din Satu Mare a trecut testele statice si dinamice
30 Apr 13:26 | Grupul UMB si Euro-Asfalt: Contract de 540 mil. euro pentru lotul Pipirig-Leghin, A8
29 Apr 14:14 | NESS a inceput lucrarile la podurile care conecteaza Romania si Republica Moldova
29 Apr 14:10 | CNIR preia constructia lotului Chiribis-Biharia, de pe Autostrada Transilvania (A3)
25 Apr 13:58 | CNIR: Licitatie pentru constructia ultimelor trei tronsoane din autostrada A8
25 Apr 07:00 | Vanzarile SW Umwelttechnik Romania au crescut in 2024 cu 18%, la 50 mil. euro
16 Apr 13:54 | ASOCIEREA TrackWorks castiga lucrarile de reabilitare a CF Craiova-Caransebes (lot 1)
16 Apr 12:45 | Constructii Erbasu si Concelex vizeaza constructia Autostrazii Craiova-Filiasi, Lot 3
14 Apr 17:20 | Grupul UMB castiga si lotul 2 de lucrari constructii la autostrada A7 Pascani-Suceava
11 Apr 14:21 | MAKYOL si Ozaltin semneaza contract de executie pentru A3 Poarta Salajului-Nusfalau
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA