Marți, 13 Mai 2025
RO EN

OAR: Ghiduri de arhitectura pentru diverse regiuni ale Transilvaniei

Un grup de lucru din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) - Filiala Transilvania a elaborat o serie de ghiduri de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural a imobilelor de locuit, nou-construite sau existente, care sa respecte arhitectura traditionala a regiunii. Astfel, mai multe echipe de arhitecti, membri ai filialei, au realizat o serie de ghiduri specifice regiunii: unul pentru zona cu influenta saseasca din Transilvania de Sud (o parte a judetelor Alba, Mures, Sibiu si Brasov), altul pentru zona Nasaud si Bargau, un ghid pentru dealurile Clujului si altul pentru nord-estul Transilvaniei (Tara Bistritei - Nösnerland, unde exista, de asemenea, cladiri cu influente sasesti).
Intrucat arhitectura cu influenta saseasca se afla in mod vizibil printre preocuparile arhitectilor din grupul de lucru rural al OAR - Filiala Transilvania, merita remarcate cateva aspecte descrise in ghidul de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural - zona cu influenta saseasca din Transilvania de Sud.
Astfel, echipa de autori coordonata de arh. Eugen Vaida, care a colaborat cu reputati consultanti stiintifici (prof. dr. honoris causa Christoph Machat si arh. Jan Hülsemann), arata in cadrul ghidului ca „gospodaria permanenta, aflata in vatra satului (din Transilvania de Sud - n.r.), cuprinde: casa de locuit, acareturile destinate cresterii animalelor si acareturile necesare depozitarii produselor agroalimentare. La acestea se adauga imprejmuirea, poarta si fantana. Cladirile gospodariilor sunt dispuse pe lot in forma de I sau L, rareori U, pe conturul liniei de proprietate. In satele sasesti, rigurozitatea urbanistica este marcata de organizarea liniara a strazilor in jurul cetatilor, iar ritmul cladirilor si al loturilor este unul de asemenea riguros, pe cand in satele romanesti gasim adesea strazi sinuoase, cu insule si intrari alveolare, in jurul carora sunt grupate 3 - 4 gospodarii. Alinierea la strada nu reprezinta intotdeauna o regula in satele romanesti arhaice, adesea intre fatada principala si strada apare o mica gradina de flori. Casa saseasca este dispusa, in general, cu fatada principala pe limita de proprietate la aliniamentul stradal. Aceasta poate fi dispusa cu latura lunga spre strada sau, precum in cele mai multe cazuri, cu latura scurta, casele fiind urmate, in prelungirea lor, de soproanele pentru uneltele agricole si de surile mari, dispuse transversal pe lot, care despart curtea de gradina. In cazul gospodariilor sasesti, grajdurile sunt dispuse in prelungirea caselor, iar in cazul gospodariilor romanesti, acestea sunt amenajate ca o incapere distincta in sura”.
Pentru a descarca toate ghidurile, pe regiuni si provincii istorice, puse la dispozitie de grupul de lucru rural al OAR in 2017, click aici, iar pentru a descarca doar ghidul prezentat anterior, cu privire la zona cu influenta saseasca din sudul Transilvaniei, click aici!

Din aceeasi categorie

06 Mai 07:26 | Arh. Serban Tiganas: "Suntem intr-o perioada in care constructiile merg bine"
05 Mai 07:41 | YDA Proiect Consulting: Cifra de afaceri in crestere cu 80% in 2024 si perspective bune
01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
29 Apr 12:42 | Alesonor extinde parteneriatul cu Nolte Home Studio, pentru Amber Forest
29 Apr 12:41 | PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana
29 Apr 11:03 | OAR: Procedurile favorizeaza pretul cel mai mic in defavoarea calitatii arhitecturale
28 Apr 09:08 | CONCEPT STRUCTURE: “De la proiectare pana la exploatare”, prioritati pentru spitale
28 Apr 07:00 | ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent
24 Apr 09:32 | PPC sustine pregatirea studentilor din universitatile de constructii Bucuresti si Iasi
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA