Joi, 29 Mai 2025
RO EN

INS: Cifra de afaceri din sectorul IT B2B continua sa scada la inceputul anului 2025

Cifra de afaceri obtinuta din serviciile prestate intreprinderilor de companiile din industria de servicii informatice si de tehnologia informatiei, calculata ca serie bruta, a scazut cu 5% in primele 3 luni ale anului 2025, raportat la perioada corespunzatoare din 2024, mentinandu-si trendul descrescator dupa contractia anuala de 4,1% inregistrata in 2024. In raport cu luna februarie 2025, in martie 2025 in acest sector s-a consemnat o crestere bruta de 10,1%, in timp ce in raport cu martie 2024, in martie 2025 activitatea din IT dedicata intreprinderilor a scazut cu 3,1%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In ansamblu, in primele 3 luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2024, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a crescut cu 2,2%, datorita cresterii inregistrate la activitatile de comunicatii (+7,7%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor1 (+5,5%) si la activitatile de transporturi (+3,6%). Scaderi au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-18,6%) si cele de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-5%).
In luna martie 2025, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, a crescut, fata de luna februarie 2025, atat ca serie bruta cu 11,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,7%. Evolutia bruta de 11,6% a fost inregistrata datorita cresterii cifrei de afaceri din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+16,8%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+14,1%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+10,1%), cele de transporturi (+8,1%), dar si din activitatile de comunicatii (+8%).
Fata de luna martie 2024, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in luna martie 2025, a crescut, atat ca serie bruta cu 5,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,6%. Evolutia bruta de 5,5% este rezultatul cresterii cifrei de afaceri din activitatile de comunicatii (+12,3%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+9,8%) si din activitatile de transporturi (+6,1%). Scaderi au inregistrat: activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-15,7%) si activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-3,1%).
Potrivit INS, indicatorul "alte servicii" include activitati de editare; activitati juridice si de contabilitate; activitati de consultanta in management; activitati de arhitecura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; publicitate si activitati de studiere a pietei; alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii privind forta de munca; activitati de investigatie si protectie; activitati de peisagistica si servicii pentru cladiri; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing.
 
 
***
Cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) se calculeaza prin insumarea veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Nu sunt incluse in cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite dupa livrare; accizele; subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE; vanzarea propriilor terenuri si a activelor fixe; rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor.
Indicii productiei din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor sunt indici de tip Laspeyres si sunt calculati pe baza cifrei de afaceri, in conditii metodologice si de preturi comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curenta in preturile perioadei de referinta se utilizeaza indici de pret deflatori. Primii indici obtinuti sunt la nivel de diviziune/ grupa CAEN Rev. 2, apoi prin agregari succesive se obtin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza valorii adaugate brute la costul factorilor conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2021).

Din aceeasi categorie

29 Mai 07:00 | MICROSOFT anunta o cifra de afaceri de peste 70 miliarde euro in trimestrul intai
26 Mai 12:44 | APMGS sustine dialogul intre profesionisti, industrie, autoritati si mediul academic
21 Mai 12:48 | Todays: Comertul electronic cu bunuri si servicii a crescut la 11,7 mld. euro in 2024
20 Mai 13:56 | Schneider Electric: Solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
20 Mai 12:33 | Ministerul Culturii digitalizeaza patrimoniul cultural, prin proiectul ePatrimoniu
19 Mai 16:15 | ICI Bucuresti: Romania exploreaza oportunitatea de a dezvolta un AI Factory national
15 Mai 11:37 | Arctic Stream: Provocari la final de T1, dar optimism pentru atingerea bugetului anual
12 Mai 12:14 | Concelex implementeaza solutia de semnatura electronica calificata certSIGN
12 Mai 07:00 | M+M obtine rezultate financiare conform asteptarilor si are perspective optimiste
08 Mai 07:17 | #SpitaleSigure, o initiativa binevenita de constientizare a riscurilor in constructii
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA