Joi, 17 Iulie 2025
RO EN

Piata de capital paralizata: Investitorii fug, listarile lipsesc, statul incaseaza tot

Desi indicii bursieri au bifat un nou maxim local, in iunie 2025, investitorii romani au continuat sa isi mute banii in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor. Piata de capital a pierdut teren in fata dobanzilor garantate de stat si a unei fiscalitati in crestere pentru castigurile din investitii private.
Astfel, cu toate ca Bursa merge in sus, interesul investitorilor (in actiuni, nu titluri de stat) merge in jos!
Raportul lunar publicat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) arata o crestere de 2,35% a indicelui BET, in iunie 2025, semn al unui climat economic aparent favorabil. Capitalizarea bursiera a crescut usor, pana la 396 miliarde RON, iar media zilnica a tranzactiilor a depasit 175 milioane lei. Totusi, in spatele acestor cifre optimiste se ascunde o realitate ingrijoratoare.
Valoarea tranzactionata pe actiuni a fost de doar 1,6 miliarde lei, cu aproape 7% mai putin fata de lunile anterioare. La randul sau, numarul de tranzactii a scazut cu aproape 7%, reflectand o prudenta accentuata in randul investitorilor.
In paralel, Ministerul Finantelor a continuat sa capteze atentia investitorilor prin programul Fidelis, iar pana la finalul lunii iunie valoarea totala atrasa prin emisiunile de titluri de stat depasise 10,7 miliarde RON din care:
• 4,3 miliarde lei, in februarie, un record istoric de subscriere;
• 1,64 miliarde lei, in iunie, chiar si in lipsa unei promovari la fel de intense ca in trecut.
Dobanzile oferite, pana la 7,80% in RON, respectiv 6,25%, in euro, scutirea de impozit si garantia Statului au transformat Fidelis in alternativa sigura la volatilitatea bursei.
Daca, in trecutul recent, investitorii la BVB erau motivati de IPO-uri spectaculoase, precum Hidroelectrica sau Premier Energy, anul 2025 aduce o realitate diferita.
Pana in iunie 2025, nicio companie nu s-a incumetat sa intre pe piata principala a BVB.
Cresterile de taxe pe castigurile de capital si dividende, anuntate in noul pachet fiscal, au redus si mai mult apetitul pentru risc.
Investitorii vad in titlurile de stat un refugiu fiscal si emotional, cata vreme, intr-un an cu instabilitate politica si taxe in urcare, garantia Statului bate orice PER sau dividend yield.
In ciuda unor performante tehnice solide ale pietei de capital, fluxurile de bani se duc in directia opusa Bursei, inspre Ministerul Finantelor. Cu listarile in pauza si fiscalitatea in ofensiva, piata locala de actiuni risca sa devina tot mai putin atractiva pentru romani. 
Conform statisticilor publicate de BNR, depozitele cumulate ale gospodariilor populatiei si ale societatilor nefinanciare, la sfarsitul lunii mai 2025, depasesc 680 miliarde lei. Intr-un context de incredere in potentialul de dezvoltare al economiei romanesti, in predictibilitatea si stabilitatea regimului fiscal, o mica parte din aceste depozite ar putea fi atrase catre finantarea economiei prin piata de capital, ceea ce ar conduce la o crestere semnificativa a capitalizarii bursiere.
Asadar, intrebarea pe care ar trebui sa ne preocupe, nu mai este "Cand va creste BET-ul?", ci "Cand va reincepe increderea in Bursa?".
 
*** Articol de opinie de Andrei Botis, CEO al Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova)

Din aceeasi categorie

10 Iul 11:28 | PWC: TVA de 21% la locuintele noi - impact in piata imobiliara si solutii
04 Iul 11:49 | Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor?
16 Iun 17:12 | Romania poate evita sa ajunga in situatia Greciei si fara sa majoreze taxele
28 Mai 13:38 | Claudiu Trandafir: Achizitia imobiliara cu cash, o decizie ineficienta pe termen lung
25 Feb 12:31 | Razboiul tarifelor duce la incetinirea extinderii relatiilor comerciale si recesiune
10 Feb 09:24 | Cristian Popa: Ritm foarte lent de absorbtie/implementare pentru programul PNRR
13 Ian 09:29 | Polarizarea economica a Romaniei este la originea evolutiilor politice si sociale
30 Sep 11:21 | Productivitate mai buna, prin cresterea calificarii si a capacitatilor tehnologice
25 Sep 11:29 | Regulile impuse de decarbonizare si egalitate economica aduc inflatie si recesiune
17 Sep 11:27 | Cand vom investi masiv in energie verde, digitalizare sau inteligenta artificiala?
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA